Geplaatst op 8 februari 2022

Begin december 2021 nam Hoffmann-La-Roche contact op met BModesto. Roche kampte op korte termijn met een tekort aan Herceptin®️ (werkzame stof: Trastuzumab) 600mg voor Nederlandse ziekenhuizen.

Herceptin®️ is een essentieel medicijn voor ziekenhuizen om op voorraad te hebben. Het medicijn wordt gebruikt voor de behandeling van vroege en gevorderde stadia van verschillende kankersoorten.

Het tekort aan Herceptin®️ zou naar verwachting 2 weken duren. Dit is een te lange periode voor een cruciaal kankermedicijn. Roche had daarom een tijdelijke oplossing nodig om deze periode te overbruggen.

Het moment dat Roche ontdekte dat ze tegen een tekort aan Herceptin®️ zouden aanlopen voor de Nederlandse markt hebben ze contact opgenomen met BModesto. Als een in Nederland gevestigde groothandel die gespecialiseerd is in parallel import beschikt BModesto over de capaciteiten het tijdelijke tekort op te lossen.

BModesto heeft regelmatig een geïmporteerde voorraad van Herceptin®️ in het magazijn. Deze voorraad wordt normaliter gebruikt voor clinical trials in het buitenland. Daarnaast beschikt BModesto niet over een Parallel Imports License voor Herceptin®️ en is daarom niet bevoegd het product te verkopen in Nederland.

Met akkoord van Roche heeft BModesto bij de Inspectie voor de Gezondheidzorg en Jeugd vrijstelling aangevraagd voor het leveren van Herceptin®️ aan Nederlandse ziekenhuizen. Binnen 24 uur kreeg BModesto goedkeuring voor de levering van Herceptin®️ aan Nederlandse ziekenhuizen zonder Parallel Imports License. BModesto had nu de mogelijkheid om voor een periode van twee weken het product te leveren en distribueren binnen Nederland.

BModesto zorgde voor Nederlandse verpakkingen en bijsluiters voordat het bij de desbetreffende ziekenhuizen werd geleverd. Tijdens deze periode van twee weken verwees Roche al hun ontvangen Herceptin®️ bestellingen door naar BModesto. Een dag na het akkoord van de Inspectie voor de Gezondheidzorg en Jeugd leverde BModesto de eerste bestellingen.

Roche was zeer tevreden met het snelle schakelen van BModesto. Dit is dan ook een goed voorbeeld van hoe parallel import tekorten op de zorgmarkt kan verminderen en soms volledig oplossen.

Access to Medicine gaat de strijd aan tegen medicijn tekorten in Europa. Dit in samenwerking met parallel distributie. Access to Medicine; ‘Only parallel distribution has the infrastructure and resources to quickly fill those gaps’.

Meer weten over de voordelen van parallel import? Lees het hier.