Geplaatst op 22 mei 2023

Hoe BModesto zorgt voor beschikbaarheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid van geneesmiddelen in Nederland en de EU

Als parallel import specialist heeft BModesto jarenlange ervaring in het importeren van geneesmiddelen uit verschillende Europese landen. Maar hoe zit dit proces eigenlijk in elkaar? Achter de schermen zijn er inkoopteams bij BModesto dag in dag uit aan het werk om de juiste middelen in te kopen. In deze rubriek nemen we steeds een onderdeel van dit proces onder de loep. Dit keer nemen we je mee in ons voorraadbeheer.

Ons inkoopteam
BModesto heeft een hecht team van vijf collega’s die samenwerken aan de inkoop van hoogwaardige geneesmiddelen uit meer dan 23 Europese landen. Iedere collega heeft zijn eigen inkoopland(en). Hierdoor zijn wij in staat om sterke en langdurige persoonlijke relaties te onderhouden met al onze leveranciers en op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op de lokale markt. Door onze kennis te bundelen zijn we altijd een stap voor en kunnen we snel inspelen op veranderingen in de markt.

Hoeveel is er nodig?
De start van ons geoptimaliseerde inkoopproces wordt gebaseerd op de benodigde voorraadniveaus. Vanuit onze expertise, inzichten en analyses bepalen wij welke voorraad er nodig is voor de ziekenhuizen en apotheken. Bij ziekenhuiscontracten wordt er altijd nagegaan wat het verwachte verbruik per maand is. Per ziekenhuis is er bij ons een voorraad voor 3 maanden het uitgangspunt. Als een ziekenhuis bijvoorbeeld verwacht 20 verpakkingen per maand te gebruiken, dan streven wij naar een voorraad van minimaal 60 stuks. Hiermee zorgen wij ervoor dat eventuele voorraadproblemen opgevangen en tijdig gemeld kunnen worden. Zo kan er ondertussen gezocht worden naar een gepast alternatief.

Orders, orders, orders
Als de voorraadposities zijn bepaald, gaat het inkoopteam, als geoliede machine, aan de slag met het aanmaken van de orders in ons systeem. Vervolgens worden de orders gecommuniceerd naar de desbetreffende leveranciers. Met veel van onze leveranciers hebben wij door de jaren heen een succesvolle en langdurige relatie opgebouwd. Al onze leveranciers worden regelmatig door onze inkopers bezocht, geauditeerd en beschikken over de benodigde licenties om ons de beste kwaliteit te kunnen waarborgen. Onze sterke positie in de markt stimuleert voortdurende groei van ons netwerk en stelt ons in staat om een breder scala aan geneesmiddelen te verkrijgen.

Onderhandelen
Zodra de orders hun weg hebben gevonden naar de internationale leveranciers, ontplooit het  inkoopteam van BModesto haar onderhandelingstalent om de beste condities en voorwaarden te verwezenlijken. BModesto legt de focus op cruciale aspecten zoals snelle levertijden, de gewenste hoeveelheden en natuurlijk de beste prijs.

“Als de orders binnen zijn bij onze leveranciers begint eigenlijk pas het leukste gedeelte van ons werk, namelijk het onderhandelen voor de beste condities. Het is voor ons elke dag weer de uitdaging om de juiste hoeveelheid medicijnen te vinden, tegen de juiste prijs en met de meest gunstige levertijden.”

Mischa Moehring, International Purchase Manager bij BModesto

De markt waarin ons inkoopteam opereert om onze voorraden aan te leggen is schaars en zeer dynamisch. We krijgen continu te maken met concurrentie, tekorten, prijsfluctuaties en andere ontwikkelingen. Dit zorgt elke dag weer voor dé grote uitdaging van het vak: het vinden van de juiste middelen in de juiste hoeveelheden, voor de meest ideale voorwaarden en condities.

In de volgende editie van ”Achter de schermen bij de inkoopafdeling van BModesto” zullen wij het gaan hebben over onze leveranciers en hoe we kwaliteit te allen tijde borgen.