Geplaatst op 25 oktober 2023

Hoe BModesto zorgt voor beschikbaarheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid van geneesmiddelen in Nederland en de EU

Als parallel import specialist heeft BModesto jarenlange ervaring in het importeren van geneesmiddelen uit verschillende Europese landen. Maar hoe zit dit proces eigenlijk in elkaar? Achter de schermen zijn er inkoopteams bij BModesto dag in dag uit aan het werk om de juiste middelen in te kopen. In deze rubriek nemen we steeds een onderdeel van dit proces onder de loep. Dit keer geven we antwoord op de vraag: ”Wie zijn onze leveranciers en hoe borgen wij de kwaliteit van de geneesmiddelen?”

Activiteiten in 23 verschillende landen
BModesto onderhoudt nauwe zakelijke relaties met leveranciers in de Europese Unie, waar Nederland profiteert van vrij verkeer van goederen. Ons Europese netwerk is uitgebreid, en onze onafhankelijkheid geeft ons de vrijheid om zorgvuldig onze leveranciers te selecteren. Met tientallen jaren ervaring in parallel import hebben we sterke banden opgebouwd in diverse Europese landen, met activiteiten in 23 verschillende landen.

Kwaliteitsborging van fabrikant tot patiënt
Onze leveranciers vormen het startpunt in de keten van geneesmiddelenvoorziening en de waarborging van kwaliteit begint dan ook bij hen. Kwaliteit moet gedurende de gehele reis, van fabrikant tot patiënt, gewaarborgd zijn, en risico’s moeten tot een minimum worden beperkt. BModesto handhaaft een korte en overzichtelijke leverketen bij het betrekken van geneesmiddelen van fabrikanten. Wanneer we echter geneesmiddelen van distributeurs aankopen, is de leverketen niet altijd even transparant. Om de bijbehorende risico’s te minimaliseren, hanteren we strikte toelatingseisen voor distributeurs.

Ons beoordelingsproces van leveranciers
Al onze distributeurs worden beoordeeld op hun vergunningen voordat er geleverd wordt. We controleren belangrijke aspecten van het kwaliteitssysteem van de leverancier en voeren indien nodig audits uit bij onze leveranciers. Zodra de leverancier betrouwbaar blijkt, sluiten we een Kwaliteits-overeenkomst met hen om deze betrouwbaarheid op de lange termijn te waarborgen.

Financiële betrouwbaarheid
Onze financiële afdeling onderzoekt vervolgens of de leverancier ook financieel betrouwbaar is aan de hand van ingevulde vragenlijsten en controle van aangeleverde documentatie. Elke leverancier wordt jaarlijks opnieuw getoetst op vergunningen en eventuele klachtenafhandeling. Dit intensieve proces waarborgt niet alleen de hoogste kwaliteit van onze geneesmiddelen maar ook een duurzame samenwerking met onze leveranciers.

“Onze leveranciers vormen het startpunt in de keten van geneesmiddelenvoorziening en de waarborging van kwaliteit begint bij hen. Kwaliteit moet gedurende de gehele reis, van fabrikant tot patiënt, gewaarborgd zijn, en risico’s moeten tot een minimum worden beperkt.” – Eveline van Schie, Technical Director BModesto Group

Bij BModesto staat kwaliteit en betrouwbaarheid centraal in alles wat we doen, van onze keuze voor leveranciers tot de uiteindelijke levering aan onze klanten. We zijn vastbesloten om geneesmiddelen van de hoogste kwaliteit te leveren en ons toewijdingsproces bij leverancierskeuze is een weerspiegeling van deze verplichting. We blijven ons inzetten voor innovatie en verbetering, en werken nauw samen met onze leveranciers om onze missie te vervullen: de gezondheid en het welzijn van mensen verbeteren door hoogwaardige geneesmiddelen te leveren.

In de volgende editie van ”Achter de schermen bij de inkoopafdeling van BModesto” zullen wij het gaan hebben over onze bijdrage aan het oplossen van geneesmiddelentekorten.