Geplaatst op 25 oktober 2023

Als farmaceutische groothandel vinden wij het belangrijk om betrokken te zijn bij de bredere zorgsector. Daarom delen wij graag inzichten van zorgprofessionals met een bijzonder verhaal. In deze editie: Jelmer Faber. Jelmer is medeoprichter van PharmaSwap, een deelmarktplaats waar apothekers vraag én aanbod van geneesmiddelen met elkaar kunnen uitwisselen.

COLUMN

Foto: Jelmer Faber

Duurzaamheid is een begrip dat steeds vaker centraal staat in onze maatschappij. Van de manier waarop we energie opwekken tot aan hoe we ons voedsel produceren, duurzaamheid is een cruciale factor geworden bij het nemen van beslissingen. Maar wat gebeurt er als we duurzaamheid toepassen op een sector die we niet altijd direct in verband brengen met vervuiling, zoals de farmaceutische industrie?

De uitdagingen van de farmaceutische sector

De farmaceutische sector is van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van mensen wereldwijd. Het ontwikkelen en produceren van medicijnen is een complex proces dat veel grondstoffen en energie vereist. Dit alles leidt tot een grote ecologische voetafdruk en afvalproductie binnen onze sector. De zorgsector is verantwoordelijk voor maar liefst 7% van de CO2-uitstoot van Nederland. Om dit iets tastbaarder te maken: dit is te vergelijken met de gehele uitstoot van Schiphol. 40% van die 7% is voor rekening van de farmaceutische sector.  

Aan de ene kant verbeteren we de kwaliteit van leven van mensen door geneesmiddelen, maar aan de andere kant verminderen we die door de hoge uitstoot. Persoonlijk worstel ik regelmatig met deze tegenstelling.  

Een tweede uitdaging van de sector is de continuïteit van beschikbaarheid van geneesmiddelen. Geneesmiddeltekorten is een alledaags hardnekkig probleem, waarmee elke collega dagelijks te maken krijgt.

PharmaSwap, een innovatieve oplossing

Het concept achter PharmaSwap is eenvoudig en krachtig. Apothekers, groothandels en leveranciers die ongebruikte medicijnen hebben, kunnen deze op het platform aanbieden. Dit betreffen altijd geneesmiddelen die in de apotheek op de juiste manier zijn bewaard en nog binnen de expiratiedatum vallen. Geïnteresseerde apothekers kunnen deze medicijnen vervolgens kopen, veelal tegen een sterk gereduceerde prijs. Deze geneesmiddelen hoeven vervolgens niet te worden vernietigd. Dit vermindert de noodzaak om nieuwe medicijnen te produceren, wat op zijn beurt de ecologische voetafdruk van de farmaceutische sector verkleint. Tot slot dragen we op deze manier ook bij aan het beter beschikbaar houden van medicatie.

De weg naar duurzaamheid in de farmaceutische sector

PharmaSwap is slechts één voorbeeld van hoe duurzaamheid in de farmaceutische sector kan worden bevorderd. Er zijn echter nog veel meer uitdagingen te overwinnen voordat duurzaamheid de norm wordt in deze industrie.

Sinds 2018 zet ik me met veel passie in voor verduurzaming van de farmaceutische kolom. Destijds onze tijd ver vooruit, maar zeker niet te vroeg. Gelukkig heeft de tijd ons bijgehaald en heeft duurzaamheid nu echt de aandacht die het moet hebben.

Een van de grootste uitdagingen die we nog hebben is het bewustzijn. Nog niet iedereen is zich bewust van de verspilling en de overproductie in de farmaceutische sector. Het is belangrijk dat patiënten, zorgverleners en beleidsmakers zich deze kwesties realiseren en actief deelnemen aan initiatieven, zoals PharmaSwap.

Het is aan ons allemaal, consumenten, zorgverleners en beleidsmakers, om duurzaamheid in de farmaceutische sector te bevorderen en te ondersteunen. Initiatieven zoals PharmaSwap kunnen als inspiratie dienen voor verdere innovatie en verandering in deze cruciale industrie, en hopelijk zullen we in de toekomst een meer duurzame en rechtvaardige farmaceutische sector zien ontstaan.

In de inspiratiegids van de KNMP kunnen geïnteresseerden nog meer duurzame ideeën opdoen.

Deze column is op persoonlijke titel geschreven door Jelmer Faber van PharmaSwap.