Geplaatst op 9 mei 2023

Als farmaceutische groothandel vinden wij het belangrijk om betrokken te zijn bij de bredere zorgsector. Daarom delen wij graag inzichten van zorgprofessionals met een bijzonder verhaal. In deze editie: Maryse Spapens. Maryse is eigenaar van ZorgkompaZ Consultancy en heeft als missie om het aantal patiënten met ziekenhuisverplaatste zorg thuis te verdubbelen.

COLUMN

Foto: Maryse Spapens

Het start bij mij vaak vanuit verwondering. Een patiënt zei: “Ik heb eigenlijk nog niet meegemaakt, dat een apotheker zich zorgen maakte over mij en mijn MS medicatie.”

Hoe kunnen we die rol als medebehandelaar wel invullen? En hoe kan ik eraan bijdragen om dit te veranderen?

Dit soort vragen hebben ertoe geleid dat ik als eerste apotheek van Nederland de MS-zorg naar me toe heb getrokken. Inmiddels is de poliklinische apotheek onmisbaar voor deze zorg. Als een olievlek is het aantal MS-apotheken in een paar jaar tijd uitgebreid. Aan de geaccrediteerde MS-leergang hebben bijna 30 poliklinische apothekers deelgenomen.

Juiste zorg op de juiste plek is de rode draad in mijn carrière. Al lang voordat die term bekend werd. Mijn missie is om het aantal patiënten met ziekenhuisverplaatste zorg thuis te verdubbelen.

In 2008 heb ik in het Albert Schweitzer ziekenhuis de poliklinische apotheek opgericht. Al vanaf het begin was transmurale zorg een belangrijk onderdeel. In 2018 kwam het hoofdlijnenakkoord en vroeg de raad van bestuur me om de juiste zorg op de juiste plek in het Albert Schweitzer ziekenhuis op te zetten. Een paar jaar later startte ik mijn bedrijf ZorgkompaZ, waarmee ik nog meer ziekenhuizen kan helpen met juiste zorg op de juiste plek.

Het valt me op dat het veel apothekers niet lukt om tijd vrij te maken voor hetgeen er echt toe doet. Datgene waar ze dit vak destijds voor hebben gekozen en hun hart sneller van gaat kloppen.

“Het valt me op dat het veel apothekers niet lukt om tijd vrij te maken voor hetgeen er echt toe doet. Datgene waar ze dit vak destijds voor hebben gekozen en hun hart sneller van gaat kloppen.”

Ze worden geleefd door de waan van de dag. Er is altijd wel iets: personeelsverzuim, een verbouwing, een nieuwe HIX versie… Steeds schuiven ze nieuwe zorg voor zich uit, naar een moment waarop er hopelijk wel tijd is.

Maar dat valt vaak vies tegen. Het ideale moment komt nooit.

Ik wil ze helpen om dit te veranderen. Zodat het in de beperkte tijd die ze hebben wél lukt om nieuwe zorgpaden of eHealth te implementeren. Samen kom je verder. Je hoeft het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden.

Inmiddels heb ik al vele apotheken mogen helpen met nieuwe zorgpaden of digitale zorg, bijvoorbeeld Pharmi. Apothekers vertellen me dat ze hierdoor hun werkplezier hebben teruggevonden. Een mooier compliment kun je me niet geven!

De zorg is in beweging. Dit is het moment om het leiderschap terug te pakken. What matters to you?

Deze column is op persoonlijke titel geschreven door Maryse Spapens van ZorgkompaZ Consultancy. Ze helpt drukbezette zorgprofessionals om juiste zorg op de juiste plek in veel minder tijd te implementeren, zodat het aantal patiënten met zorg thuis verdubbelt en de omzet meegroeit, waarmee het zichzelf terugverdient. Reageren kan via maryse@zorgkompaz.nl.